Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Boek Huis Sinderen 1 opnieuw te koop

huis sinderen
huis sinderen
De geschiedenis van het Huis Sinderen en bijbehorende boerderijen werd beschreven in het boek Huis Sinderen. Geschiedenis van een verdwenen landgoed. De auteurs zijn Herman Hofs, Willem Meijerman en Willem Ormel. Het boek, net als deel 2 een uitgave van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW, verscheen in april 2018.

Doordat het eerste deel snel uitverkocht raakte en het (vrijwel) niet tweedehands verkrijgbaar is, heeft ADW besloten tot een herdruk. Huis Sinderen 1 is op 14 april voor 20 euro te koop na de lezing en presentatie van het nieuwe boek Huis Sinderen 2. Deel 1 is - net als deel 2 - na 14 april ook verkrijgbaar bij ADW, bij boekhandel Rutgers in Varsseveld en bij Ecal in Doetinchem.

Bewoningsgeschiedenis

Huis Sinderen 1 begint met uitleg over de verschillende afbeeldingen van Huis Sinderen, gevolgd door hoofdstukken over de vroegste geschiedenis en de omvang van het landgoed tot aan de ondergang rond 1876. Verder is een hoofdstuk gewijd aan de rosmolen, die bij het Huis hoorde, zoals blijkt uit een bewaard gebleven archiefstuk.

Ook komt de geschiedenis van de families, die achtereenvolgens eigenaar/bewoner zijn geweest, volop aan bod. In een apart hoofdstuk wordt ingegaan op de archeologische sporen, die zijn aangetroffen en die in verband worden gebracht met bekende afbeeldingen van Huis Sinderen. Verder zijn hoofdstukken gewijd aan de kapel van Sinderen en de begraafplaatsen en worden de aantekeningen besproken van koetsier Idink. Het boek wordt afgesloten met een overzicht van de bewoningsgeschiedenis van de huizen en boerderijen die ooit onder Huis Sinderen vielen.

Laatste bewoners

Al eerder kwamen over Huis Sinderen artikelen uit, bijvoorbeeld van de hand van archivaris en verhalenschrijver Kobes. Ook in het Contactorgaan van ADW verschenen verschillende artikelen, onder andere over de begraafplaatsen in en rond de kapel en over het onderzoek naar de bewoners van Huis Sinderen. Hierdoor ontstond contact met de familie Ruebel in Duitsland, de laatste bewoners van het Huis. In mei 2012 werd een Werkgroep Huis Sinderen opgericht met als doel om nieuw historisch materiaal te verzamelen en te bundelen tot een boek. Inmiddels heeft dit geresulteerd in een tweede boek over Huis Sinderen.