Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Nieuws

 

Uitnodiging Preview Verhaal van de Achterhoek

In de bijlage (er wordt een .pdf gedownload) vindt u de uitnodiging voor een unieke preview van Verhaal van De Achterhoek, de zesde aflevering van het televisieprogramma Ridders van Gelre vertellen het Verhaal van ..... van Omroep Gelderland. In dit programma staat elke week de geschiedenis van een Gelderse stad of regio centraal. Voorafgaand aan elke uitzending organiseren Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland een previewbijeenkomst speciaal voor de lokale erfgoedinstellingen en hun achterban.
De previewbijeenkomst Verhaal van De Achterhoek vindt plaats op 8 november van 19.30 tot 21.30 uur in Stadsmuseum Doetinchem.
Met deze bijeenkomst hebben de erfgoedorganisaties in De Achterhoek en omgeving en hun achterban de kans om als eerste deze aflevering over De Achterhoek te zien. Daarnaast wordt er een lezing gehouden door een auteur van het boekproject Verhaal van Gelderland. Op deze manier willen we medewerkers, leden en vrijwilligers van musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties actief betrekken bij het boekproject.
In de uitnodiging vindt u meer informatie over het televisieprogramma, het boekproject en de bijeenkomst. Deze uitnodiging is nadrukkelijk ook bedoeld voor uw leden, medewerkers en vrijwilligers.

Terborg heeft een kleurrijke historie.
Beginnend bij de heren van Wisch met in 1419 het verlenen van de stadsrechten en vanaf 1486 tweeherig bestuur met de heren van Bergh. De tweeherigheid was in de 16e eeuw aanleiding om onderlinge oorlogen te voeren. Een historie waar vele passanten voorbij komen en niet alleen figuurlijk omdat Terborg aan een door alle eeuwen heen drukke handelsroute is gelegen. Het knooppunt van het regionale trein- en tramverkeer was. Als een van de eerste plaatsen elektriciteit had. De plek waar ijzergieterij en emailleerbedrijf Vulcaansoord was gevestigd. Het kantongerecht. De Terborgse Synagoge. Het regionale ziekenhuis St. Antonia. Met wereldbedrijven als Lovink en Kaak maar ook van de Terborgse Automobiel Industrie. Herinneringen aan de “papklok”.
Hierover gaat de tentoonstelling Terborg 600 jaar. Een tentoonstelling met professionele maquettes gemaakt door oa Paddy Tomesen. De originele mini-auto van de Terborgse Automobielindustrie van de hand van ingenieur Van de Goot. Maar ook aandacht voor archeologie. Opgezochte originele filmbeelden uit Londen betreffende de raketaanval op kasteel Wisch waarvan voor de vertoning daarvan RAF speciaal toestemming heeft gegeven. Maar ook andere bewegende beelden van Terborg zullen er te zien zijn. De expositie wordt samengesteld vanuit het ECAL te Doetinchem onder de auspiciën van Willem Willemsen archiefmedewerker van het Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers.
Daarvoor zijn door het ECAL uren vrijgemaakt om deze expositie professioneel samen te stellen. De historie wordt tentoongesteld met bronvermelding en behelst artefacten die niet eerder zijn tentoongesteld zoals de originele brief uit 1419 waarin de stadsrechten van Terborg worden geregeld. Het originele zilver van de schutterij van Terborg uit de tweede helft van de 15e eeuw. Een deel van de vitrine kasten en panelen worden door het gelijknamig verhuisbedrijf vervoerd. Dit alles in een compleet verbouwde Gregoriuskerk die ook voor het eerst te zien zal zijn in zijn nieuwe maatschappelijke functie. De scholen hebben een projectweek en hebben als thema de geschiedenis van Terborg. Voor degene die thuis alles nog eens rustig wil doorlezen en bestuderen is er een boekje in de maak met hoogtepunten van de tentoonstelling. De tentoonstelling is in de Georgiuskerk aan de Hoofdstraat van 27 april t/m 2 juni in het weekend geopend.

Voor wie het gehel programma Terborg 600 jaar Stad wil lezen: Terborg 600 jaar Stad

Schrijfcursus Wikipedia historische verenigingen
Hier een aankondiging van Erfgoed Gelderland met betrekking tot een schrijfcursus Wikipedia, speciaal voor historische verenigingen.
Deze schrijfcursus maakt deel uit van een project om Gelders Erfgoed beschikbaar te maken via Wikipedia. Een onderdeel van dit project is deze op maat gemaakte, gratis schrijfcursus Wikipedia voor historische verenigingen, omdat jullie expertise over regionale onderwerpen hebben die mogelijk nog niet digitaal ontsloten is.
De oproep is ook beschikbaar via de website van Erfgoed Gelderland, zie erfgoedgelderland.nl

Privacy-statement
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij als vereniging verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. We hebben onder andere een informatieplicht. Dat betekent dat we verplicht zijn om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat we met hun persoonsgegevens doen en waarom.Daarom hebben we een online privacyverklaring, deze vindt u op onze site onder: Privacy-verklaring.

Kadotip
Geef eens een origineel kado!
Voor €17,50 geeft U een jaar lidmaatschap aan iemand Kado.
Bel voor de kadobon of informatie hierover naar één van de bestuursleden.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genealogie
Weet u dat er op onze webpagina genealogie veel handige informatie staat om zelf eens familieonderzoek te gaan doen? De pagina is weer bijgewerkt.

Koppelkerk Bredevoort:
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Bredevoort en in het bijzonder van de voormalige gereformeerde kerk van Bredevoort? Of hebt u wellicht zelfs deel uit gemaakt van deze geschiedenis? Zo ja, dan kan het interessant zijn om hier even verder te lezen.