Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Handel, nijverheid en beroepen

Derk Jan Jolink eerste industrieel Varsseveld

Derk Jan Jolink (rechts) voor de winkel met personeel (Foto Hofshuus)
Derk Jan Jolink (rechts) voor de winkel met personeel (Foto Hofshuus)

Derk Jan Jolink, op de foto de man geheel rechts, kan doorgaan als eerste industrieel van Varsseveld. Hij was zeer ondernemend in het begin van de 20e eeuw. Begonnen als smid werd hij handelaar in en reparateur van rijwielen, wagens, landbouw- en naaimachines. Ook zette hij een klompenfabriek en een houtzagerij op en legde als eerste elektriciteit aan in Varsseveld.
Maar hij raakte in geldnood, ging in 1924 failliet en trok naar Ruurlo. Nu wordt de eerste vaste op stelling in de Gesinkschure bij het Hofshuus aan deze legendarische inwoner gewijd. Op 29 maart zijn twee kleinkinderen (81 en 83 jaar) bij de ingebruikneming.

De historie van Varsseveld krijgt aandacht in een aangroeiende serie vaste tentoonstellingen als inrichting van de nog nieuwe Gesinkschure.

Derk Jan Jolink is het eerste onderwerp van een opstelling. Derk Jan Jolink is geboren op 8 april 1871 op de boerderij Messink aan de Harterinkdijk in de Sinderhoek. Na zijn huwelijk in 1900 met Hendrika Willemina Weggelaar nam hij de smederij van zijn schoonvader aan de Schoolstraat over. Hij begon er tevens handel in en reparatie van rijwielen, motoren, naaimachines, wagens en landbouwwerktuigen. In 1915 richtte hij de 'Eerste Varsseveldse Klompenfabriek' op, die dankzij export naar Duitsland in 1917 al aan veertig mensen werk bood. In 1916 begon Jolink ook nog een houtzagerij. Hij had als eerste inwoner van Varsseveld elektrisch licht. In 1921 ging hij samenwerken met ijzerhandel L.L. Dullaert & Co. in Zutphen. Zijn winkel werd toen een groot warenhuis met huishoudelijke artikelen, gereedschappen en ijzerwaren. Jolink legde zich in 1921 toe op de aanleg van de eerste elektrische installaties. Waarschijnlijk is zijn grootse aanpak wat te veel van het goede geweest. Jolink raakte in de financiële problemen en werd in 1924 failliet verklaard. De ingebruikneming van de 'Jolinkafdeling' is vrijdag 29 maart . De expositie laat fotomateriaal en werktuigen zien, van de befaamde wanmolens tot fietsen, naaimachines en klompen, die destijds in de werkplaatsen en fabrieken van Jolink zijn geproduceerd. De Gesinkschure is op 'Gaodag' 12 mei de hele dag open, voorts elke woensdag en zaterdag in het zomerseizoen, van juli tot september.

Bron: De Gelderlander Henk Harmsen zaterdag 23 maart 2013.