Oudheidkundige Vereninging Aalten, Dixperlo, Wisch
 

Agenda ADW

PROGRAMMA ADW 2017 - 2018

LEZINGEN:
Deze aankondigingen gelden als uitnodigingen.

De aanvang van de ADW-avonden is 19.45 uur.
Voor de jaarvergadering en de excursies worden aparte uitnodigingen verzonden.

Dinsdag 15 Januari 2019 - Vrijzinnig Centrum De Eendracht, Doetinchemseweg 5, Varsseveld (Witte kerkje).
Stefan Leyendecker van pension Ticheloven, deserteur en filmmaker - met Leo & Theo Salemink  

Woensdag 13 Februari 2019 - De Roode Leeuw, Terborg
Kasteel Wisch en de Schuilenburg door Aggie Daniëls

Een eenvoudig artikeltje voor de monumentenkrant ontwikkelde zich (in vijf jaar) tot een boek over kasteel Wisch en de familie Van Schuylenburch. Voor een interviewtje en een foto gaat Aggie Daniëls naar jonkvrouwe Olga Vegelin-Van Claerbergen, de laatste telg van de familie Van Schuylenburch. Zij vertelt over haar familie en haar jeugd en vindt dat leuk, Aggie begint de verhalen te noteren. En ze realiseert zich dat er geen boek over Kasteel Wisch bestaat, zelfs geen folder terwijl bijna elk kasteel een boek heeft, of twee. Het is een uniek kasteel (alleen al door de vorm). Ze interviewt betrokkenen zoals de tuinman, de aannemer, de kleinzoon van de particulier chauffeur. Ze krijgt een rondleiding door het kasteel en mag alles vragen en foto’s maken.
De familie van Schuylenburch komt oorspronkelijk uit Den Haag, waar ze belangrijke functies vervult in de Tweede Kamer e.d. In 1812, als Napoleon regeert en de adel zijn privileges afneemt, komen veel landgoederen te koop, ook kasteel Schuilenburg in Silvolde. Misschien dacht de familie: o leuk, een Van Schuylenburch op Schuilenburg want de namen hadden tot die tijd niets met elkaar te maken. François van Schuylenburch en zijn tweede vrouw Philippina van Herzeele kopen het als vakantiehuis. In de loop der jaren kopen ze meer grond bij, ook in 1839 kasteel Ulenpas in Hoog-Keppel. In 1851, na de tragische dood van de vierde generatie Van Nagell, die, kinderloos, sterft aan de cholera, kopen ze kasteel Wisch in Terborg bij de veiling die dan volgt. Eerst François – Louis – Willem – drie generaties. Daarna zitten drie broers, Leopold, Frank en Wigbold, elk op een van de drie kastelen. Op Wisch jhr Wigbold, daarna zijn zoon jhr Richard, diens dochter jvr Olga en nu haar zoon jhr Philippe, dat is de 7e generatie, ook al heet die nu Vegelin-Van Claerbergen.
De familie heeft in de loop der jaren veel betekend voor de gemeente, ze zitten in de gemeenteraad, zijn heemraad, stellen stukken grond (bijna) voor niets beschikbaar voor de stoomtram, het zwembad en de school en de mensen mogen schaatsen op de grachten. Ze richten een Bouwmaatschappij op om huizen te bouwen in Terborg en zijn tot op heden beschermheer van Arti Sacrum.
Ze trouwen met belangrijke families die ook weer op mooie kastelen wonen. Ze reizen graag en doen projecten in het buitenland, meer dan genoeg mooie verhalen om een lezing over te geven, met veel mooie afbeeldingen.

Foto: Tineke Hilgenga
Foto: Tineke Hilgenga

Woensdag 27 maart 2019 - Old Dutch, Dinxperlo
Jaarvergadering en dialect met Bert Scheuter

Woensdag 17 April 2019 - 't Noorden, Aalten
Watersnoodramp Zeeland/Goeree Overflakkee door Kees de Blok
 
Zaterdag 18 mei 2019
Dagexcursie watersnoodmuseum Zeeland Ouwerkerk

 

 

 

Liemers : Romeinse waterwerken